Olympisch ticket voor Nederland bij kanoslalom

26 september 2019

Getty Images

Nederland mag volgend jaar bij de Olympische Spelen meedoen aan het onderdeel kanoslalom. Dat is te danken aan Lena Teunissen, die donderdag bij de wereldkampioenschappen in La Seu d’Urgell in Spanje de halve finales bereikte. 

De 22-jarige Nederlandse eindigde als 18de in de kwalificatie en werd op de zogenoemde 'geschoonde' landenlijst 13de. Geschoond wil zeggen: de luitjes die zich al gekwalificeerd hebben, tellen dan niet meer mee. Bij de WK krijgen de beste 18 landen een startplek voor de Spelen.

Mag ze wel?
Teunissen is er nog niet zeker van of zij zelf naar de Spelen mag. De Brabantse moet nu nog voldoen aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF. De sportkoepel verwacht van haar zaterdag bij de WK een plek bij de beste tien op de landenlijst.

Martina Wegman en Claudia Leenders eindigden als 31ste en 38ste en zijn daarmee uitgeschakeld. Wegman voldeed eerder, met een zesde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Slovenië, wel aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Zij mag dus ook hopen op deelname aan Tokio 2020.