Dit recordaantal olympische medailles gaat Nederland halen volgens Gracenote

20 juli 2021

AP

Een paar dagen voor de Olympische Spelen heeft statistiekenbureau Gracenote de laatste voorspelling gepubliceerd over het aantal medailles dat ieder land gaat winnen. Ten opzichte van 100 dagen voor de start van Tokio stijgt Nederland van 46 naar 48 medailles. Dat mag met een paar korrels zout worden genomen.


Nederland zakt wel een plekje in de medaillespiegel ten opzichte van de laatste voorspelling van Gracenote, van 5 naar 6. Maar met 48 medailles (16 goud, 14 zilver, 18 brons) ziet het databureau het nog rooskleuriger in voor de oranje afvaardiging in Japan. Het record voor Nederland stamt uit Sydney 2000, toen de ploeg met 25 plakken thuis kwam. De Verenigde Staten (96), Rusland (68), China (66), Japan (60) en Groot-Brittannië (52) zouden de enige landen zijn die het beter gaan doen dan Nederland.

De 48 medailles zijn ook uitgesplitst. Baanwielrennen (8), zeilen (6) en roeien (5) zouden de hofleveranciers van eremetaal moeten worden. Bij het wegwielrennen wordt voor de vrouwenwedstrijd een compleet oranje podium voorspeld met goud voor Anna van der Breggen, zilver voor Annemiek van Vleuten en brons voor Marianne Vos. Bij de tijdrit zijn het ook Van der Breggen en Van Vleuten die voor goud en zilver staan genoteerd.

Onvoorspelbaar door corona
Gracenote geeft aan dat Tokio 2020 de meest onvoorspelbare Olympische Spelen ooit zijn. Dat komt logischerwijs door corona. Veel mondiale wedstrijden zijn de afgelopen anderhalf jaar niet doorgegaan en bij toernooien die wel werden gehouden, ontbraken veel landen door reisbeperkingen. "Van bijna 80 procent van de Chinese atleten voor wie we een top 8-notering voorspellen, hebben we helemaal geen resultaten sinds het begin van de pandemie", legt een woordvoerder van Gracenote uit.

De gespecificeerde lijst van 48 Nederlandse medailles doet soms de wenkbrauwen fronzen. Epke Zonderland zou afkoersen op zilver. Gezien zijn status misschien niet gek, maar Gracenote heeft de sombere berichten deze maand van de Friese turner over zijn fysieke gesteldheid duidelijk gemist. De handbalsters worden ook ingeschaald op zilver, uiteraard grotendeels herleid aan de wereldtitel van 2019. Maar de ploeg van nu is niet meer dezelfde als die van toen. 4 Zwemmedailles lijkt ook wat optimistisch ingeschat. Andersom ontbreken bij het judo, waar Gracenote gokt op 4 medailles, de namen van regerend wereldkampioen Noël van ’t End en Henk Grol.

"Ik verwacht dat het Nederlandse team iets minder goed presteert dan de resultaten over de afgelopen vijf jaar suggereren. Maar het is veilig om te voorspellen dat het recordaantal medailles gaat sneuvelen."