Amerikaanse atleten hebben vaccinatieplicht voor Olympische Spelen in Peking

23 september 2021

Iedere Amerikaanse atleet die mee wil doen aan de Olympische Spelen, moet zich laten vaccineren tegen COVID-19. Dat heeft het Amerikaans olympisch en paralympisch comité (USOPC) donderdag bepaald.


De nieuwe verplichting is niet alleen voor sporters maar geld ook voor coaches en andere teamleden. Bij de afgelopen Olympische Spelen in Tokio vroeg het IOC de atleten zich te laten vaccineren, maar was het niet verplicht. In Japan liepen er ongeveer 100 niet-gevaccineerden Amerikaanse atleten rond.

Prikkie en trainen maar
Vanaf 1 november is de regel ook van kracht bij alle trainingscentra van USOPC. Wel is er een uitzondering voor atleten of stafleden met een religieuze of medische vrijstelling. Zij moeten zich iedere dag laten testen op COVID.

"Vanaf 1 november eist het USOPC dat alle stafleden, sporters en iedereen die onze faciliteiten gebruikt volledig gevaccineerd is tegen COVID-19", aldus directeur Sarah Hirshland. "Hiermee zijn we beter in staat om een veilige en productieve omgeving te creëren voor Team USA en om weer continuïteit te krijgen in de planning, voorbereiding en service die we bieden aan de atleten. De pandemie is nog lang niet over."