Australiërs mogen doorzwemmen en dat vinden ze oneerlijk: ‘Willen gelijk speelveld’

20 maart 2020

ANP

Waar topsport in andere delen van de wereld compleet op z'n gat ligt, daar willen ze in Australië voorlopig nog niet van ophouden weten. Ook de zwemmers kunnen gewoon doorgaan met hun voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer. Diep in hun hart vinden ze dat helemaal niet eerlijk. "Het belangrijkste van de Spelen is fair play, en we willen niet dat dat deel nu gevaar loopt."


Dat valt te lezen in een statement dat de Australische zwembond vrijdag naar buiten bracht.

Van de kalender
De Spelen zélf staan op dit moment niet ter discussie, maar de wedstrijden die nu georganiseerd zouden worden, gaan allemaal niet door. Zelfs kwalificatietoernooien vallen in de soep

Geen voorbereiding
In het statement richten de zwemmers zich vooral op hun collega's waarvoor het op dit moment onmogelijk is om op een normale manier te trainen. "We weten dat de voorbereiding van deze atleten flink is aangetast."

Vriendschap en solidariteit
"Vriendschap en solidariteit zijn belangrijke Olympische en Paralympische waarden en we zullen jullie in deze tijd van onzekerheid blijven steunen. We hopen dat de IOC en IPC er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat er een gelijk speelveld is en dat de atleten in gezonde omstandigheden kunnen presteren."