Bach wil voorzitter van het IOC blijven: ‘Ik ben er klaar voor’

17 juli 2020

AFP

Thomas Bach stelt zich volgend jaar beschikbaar voor een 2e termijn als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Dat vertelde de 66-jarige Duitser vrijdag tijdens de algemene vergadering van het comité, die grotendeels online werd gehouden vanwege de coronamaatregelen. 


Bach leidde de 136e IOC-sessie vanuit het Olympic House in Lausanne. Hij is sinds 10 september 2013 voorzitter van het IOC. Hij volgde de Belg Jacques Rogge op, die gedurende de maximale termijn van 12 jaar die functie had.

Positieve reacties
"Als jullie - de leden van het IOC - het willen, dan ben ik klaar voor een 2e termijn als voorzitter van het IOC. Ik wil jullie en de olympische beweging waar we zo veel van houden nog 4 jaar blijven dienen”, zei Bach. De IOC-leden reageerden via de videoverbindingen vrijwel allemaal zeer enthousiast. Ze prezen het leiderschap en de visie van Bach.

Maximaal 8+4 jaar
Volgens de regels van het IOC kan een voorzitter 8 jaar aanblijven en vervolgens worden herkozen voor een periode van nog eens 4 jaar. Bach vertelde dat hij het IOC graag door de coronacrisis wil leiden op weg naar de uitgestelde Spelen van Tokio.

'Moeten ons voorbereiden'
"Niemand weet nu hoe de wereld er volgend jaar in juli en augustus uitziet", zei de Duitse oud-schermer. "Daarom moeten we ons voorbereiden op meerdere scenario’s voor de Olympische Spelen. Met onze Japanse partners en vrienden zijn we het eens geworden dat we de planning moeten aanpassen aan de wereldwijde crisis, met behoud van de unieke geest en boodschap die onze missie bepalen."