Bezuinigingen dwingen NOC*NSF tot soberheid

16 november 2015

ANP
Bezuinigingen dwingen NOC*NSF tot soberheid

Terwijl de sportbonden maandag bij de algemene ledenvergadering van NOC*NSF akkoord gingen met de begroting voor 2016 en voorzitter André Bolhuis een nieuwe termijn als voorzitter kreeg, overheersten sombere cijfers.

Er zal opnieuw 5 miljoen euro meer uitgaan dat er binnenkomt. Dat wordt aangevuld uit het reservepotje dat steeds leger raakt. Zoals eerder al in het bestedingsplan vastgelegd, gaat de topsport er 10 procent op achteruit.

Gevolgen zijn onder meer een versobering van het Sportgala, een daling van de medaillebonussen en het ontbreken van een zogenoemd high performance center in Rio, drie jaar geleden nog vol trots geïntroduceerd bij de Spelen in Londen. Technisch directeur Maurits Hendriks presenteerde in maart nog de gevonden locatie in Rio, waar sporters extra faciliteiten zouden hebben om te trainen, te evalueren en analyseren met behulp van video en familie of privécoaches te ontmoeten.

Omdat de inkomsten uit Lottogelden al jaren achterblijven bij de verwachtingen heeft NOC*NSF het bestedingsplan 2013-2016 de afgelopen jaren steeds moeten bijstellen, terwijl uit de reserves geput werd. Aan het einde van 2016, zo is de prognose, is er nog een reserve van 23 miljoen euro, waarvan 7 miljoen direct beschikbaar is. Dat laatste bedrag lag vier jaar geleden nog boven de 50 miljoen. Behalve bezuinigd zal er moeten worden gezocht naar nieuwe inkomstenbronnen en het wachten is op de fusie tussen Lotto en Staatsloterij die de inkomsten uit het gokken moet doen toenemen.

Lees ook: Björn Kuipers kost amateurclub enorm veel geld
Lees ook: Verstappen vindt ‘gridboys’ maar niks: Gewoon leuke en vrolijke meisjes
Lees ook: Kampioen ‘Mighty Mike’ van Gerwen: ‘LOL, mijn twitter explodeert’