Churandy Martina, de man met de lach van goud (video)

18 augustus 2016

ANP

Hij laat zijn gouden hoektand altijd zien met zijn big smile en hij kan gruwelijk hard rennen. Churandy Martina is misschien wel de gezelligste atleet op de Olympische Spelen. De 32-jarige sprinter komt in de nacht van donderdag op vrijdag om 03.30 uur in actie op de finale van de 200 meter. Hij heeft minder kans op een gouden medaille dan Dafne Schippers, maar zal zeker schitteren. Al moet ie over de finish kruipen, hij zal blijven lachen.

In de nacht van woensdag op donderdag plaatste Martina zich voor de finale op het sprintonderdeel. Hij liet de Amerikaan Justin Gatlin achter zich, geen kleintje in de sprintwereld.

Wekker
Toen hij voor de camera's van de NOS verscheen nam de op Curaçao geboren atleet even het woord. Hij wilde alle mensen bedanken die voor hem de wekker hebben gezet.
Diskwalificatie
Martina veroverde enkele weken geleden op het EK in Amsterdam nog goud op de 100 meter. Tijdens de Olympische Spelen miste de goedlachse sprinter de finale op dat onderdeel. Op het EK leek Martina ook te winnen op de de 200 meter, maar helaas... hij stapte met zijn voet op lijn en werd gediskwalificeerd.
Hilarische interviews na Londen
Misschien nog wel meer dan van zijn prestaties is Churandy - ik ben blij - Martina bekend om zijn heerlijk positieve uitstraling. En hoe het komt, is moeilijk te zeggen. Maar hij heeft echt de lachers op zijn hand. Op de terugreis van de Olympische Spelen van Londen mocht Martina zijn mede-olympiërs interviewen. Onder meer hockeyster Ellen Hoog, zwemster Ranomi Kromowidjojo en turner Epke Zonderland worden op hilarische wijze geïnterviewd.
Nederlandse Antillen
Martina werd geboren in Willemstad op Curaçao en is bezig aan zijn vierde Olympische Spelen. In Athene was hij al van de partij op de sprintnummers. Tijdens de finale van de 200 meter op de Spelen in 2008 won hij al eens zilver. Toen liep Martina nog voor de Nederlandse Antillen. Amper 2 uur na de race werd Martina gediskwalificeerd, omdat hij met zijn voet op de lijn stapte. De diskwalificatie kwam na protest van de Verenigde Staten.

Lachen
Martina is altijd teruggekomen van de teleurstellingen. De sprinter is altijd blijven lachen. De goedlachse sprinter is de vrolijkste olympiër en laten we hopen dat hij vannacht voor een stunt zorgt op de 200 meter en alsjeblieft niet weer wordt gekwalificeerd.
Internationale titels (Wiki):

Prijzen