Concurrente Bouwmeester gebroken na enorme blunder: ‘Tranen rolden over mijn wangen’

30 juli 2021

AFP

Een opmerkelijk incident vrijdagochtend bij de 10e race in de Laser Radial-klasse bij het zeilen. De Deense klassementsleider Anne-Marie Rindom dacht gediskwalificeerd te zijn, keerde daarom om en barstte uiteindelijk in huilen uit. Door haar blunder is de spanning vlak voor de medal race zondag weer terug en maakt Marit Bouwmeester weer kans op goud. Rindom is intussen mentaal geknakt.


Vlak voor de start manoeuvreerde Rindon haar boot vlak naast die van Bouwmeester. Daarmee blokkeerde ze de wind van haar tegenstander en de zeilster kreeg een waarschuwing. Ze had donderdag ook al een gele vlag gekregen en denkt daarom gediskwalificeerd te zijn. De regels zijn echter anders op de Olympische Spelen, maar daar komt ze pas achter als ze met haar boot al lang en breed het strijdtoneel heeft verlaten. Huilend ziet ze hoe Bouwmeester haar tot 7 punten nadert en haar zekere gouden medaille toch weer op het spel komt te staan in de medal race.

Tranen
"De tranen rolden over mijn wangen", zegt Rindom tegen het Deense Ekstrabladet. "Ik had mijn gedachtes niet meer onder controle.” De 30-jarige zeilster legt uit dat ze bang was volledig gediskwalificeerd te worden als ze toch ging zeilen en dat de diskwalificatie niet alleen voor de 10e race meer zou gelden. In dat scenario zou ze haar gouden medaille al meteen kunnen vergeten. 

Fout gedacht
Maar haar denkwijze was fout en dat weet Rindon maar al te goed. "Ik ben nog steeds totaal geschokt door wat ik heb gedaan. Ik wist helemaal niet meer wat ik deed en dat is zwaar. Ik heb de afgelopen jaren zo hard hier voor gewerkt. En dan komen de fouten op deze dag. Het laat zien dat ik ook maar een mens ben.”

De winnares van de bronzen medaille van 5 jaar geleden in Rio geeft aan mentaal gebroken te zijn, na haar fout van vandaag. Maar ze blijft strijdbaar: "Er is alles om voor te vechten, maar het is moeilijk om met al mijn gevoelens om te gaan, nadat ik zo’n grote voorsprong weg heb gegooid. Ik begrijp er nog steeds helemaal niets van.”

De stand na de 10e race:
1. Anne-Marie Rindom (Denemarken) 64 punten
2. Marit Bouwmeester (Nederland) 71 punten
3. Emma Plasschaert (België) 79 punten
4. Josefin Olsson (Zweden) 82 punten
5. Silvia Zennaro (Italië) 83 punten