Dag 1 in Tokio: Nederlands zilver bij handboogschieten, Tsjakadoea en Mollema grijpen mis

Bart van der Wijst • 19:10, 24-07-2021 / Laatste Update: 19:44, 05-01-2024

De 1e officiële dag van de Olympische Spelen zit erop. En er was gelijk Nederlands succes! Handboogschutters Steve Wijler en Gabriela Schloesser-Bayardo bezorgden TeamNL een zilveren medaille bij de gemengde teams. Pech was er verder voor judoka Tornike Tsjakadoea, die net naast een bronzen plak greep. Hieronder vind je het overzicht van dag 1.

Bekijk hier de medaillespiegel na dag 1

Overzicht dag 1 Olympische Spelen

Eerste plak

Wijler en Schloesser-Bayardo kenden een prima openingsdag in Tokio en bereikten de finale. Daarin was Zuid-Korea helaas te sterk. Hoe dan ook waren de Nederlanders blij met de zilveren plak. "Misschien was het niet onze dag om goud te winnen, maar deze medaille is wel goud waard", aldus Schloesser-Bayardo.

Nèt niet

Judoka Tsjakadoea leek ook op weg naar een medaille, maar tijdens de 'golden score' ging het mis voor de Nederlander. Na een VAR-beslissing werd Tsjakadoea niet 3e maar 5e. Zuur...

Ook Bauke Mollema belandde net naast de podiumplaatsen, al kan de wielrenner daar waarschijnlijk wel mee leven. De Nederlander eindigde achter Richard Carapaz (die solo won), Wout van Aert en Tadej Pogacar als 4e in een sprintje.

Einde carrière

Voor Kiki Bertens en Epke Zonderland eindigde de dag in mineur. Bertens verloor haar 1e ronde partij van de Tsjechische Marketa Vondrousova en daarmee zit haar enkelspelcarrière erop. "Ik had mezelf hier gewoon heel graag beloond voor al het harde werk dat ik gedaan heb de laatste jaren, en eigenlijk gedurende heel mijn carrière", sprak een emotionele Bertens na afloop.

Zonderland bereikte de finale van de rekstok niet en daarmee zit zijn carrière op de Olympische Spelen erop. De olympisch kampioen van 2012 kende geen ideale voorbereiding richting Tokio en was al blij dat hij zijn oefening voltooide. Bart Deurloo ging wel naar de finale, al moest hij héél lang wachten op het resultaat.

Veel goals

Er kwamen ook heel wat Nederlanders in actie in teamverband. Zo speelden de Oranje Leeuwinnen hun 2e groepsduel tegen Brazilië, die wedstrijd eindigde in 3-3. Ook de hockeyers èn hockeysters kwamen in actie, allebei voor het eerst deze Spelen. De mannen verloren met 3-1 van België, de dames waren een maatje te groot voor India: 5-1.

Overige evenementen

- Nederlandse 3x3-basketballers winnen en verliezen

- Arno Kamminga overtuigend naar halve finales 100 meter schoolslag, estafetteploeg (d) naar finale 4x100 meter vrije slag en Arjan Knipping niet naar finale 400 meter wisselslag