Dit zijn de jongste (12) en oudste (66) atleten op de Olympische Spelen in Tokio

24 juli 2021

Sport verbroedert (behalve dan als bezopen hooligans elkaar de kop inslaan) en dat geldt ook bij deze Olympische Spelen in Tokio. Neem nou bijvoorbeeld de generatiefkloof: die bestaat hier niet, want jong en oud komen opdraven in de Japanse hoofdstad om hun kunsten te vertonen. Tussen de jongste en oudste atleten op deze Zomerspelen gaapt namelijk een gigantisch gat: 54 jaar!


Wie is de jongste deelnemer aan de Olympische Spelen?


Toen jij 12 was ging je braaf elke dag naar school en zat je misschien wel op een sport, maar was deelname aan echte, serieuze wedstrijden hoogstens een verre droom. Maar Hend Zaza is geen gewoon kind. De pas 12-jarige tafeltennisser uit Syrië is er 'gewoon' (lees: ongewoon) bij in Tokio. Ze is de jongste Olympische deelnemer sinds
Beatrice Huștiu tijdens de Winterspelen van 1968. Zaza is in eigen land kampioen in 4 leeftijdscategorieën!

Om zich te plaatsen voor de Zomerspelen moest Zaza bij het West Asia Olympic Table Tennis Qualification Tournament spelen tegen Mariana Sahakian, die 32 jaar ouder is!

Wie is de oudste deelnemer aan de Olympische Spelen?


Zaza staat dus aan het begin van haar loopbaan, maar je zou verwachten dat Mary Hanna al mooie pensioenplannen heeft. De amazone is namelijk 66 jaar! De Australische was er ook al bij in 1996, 2000, 2004, 2012 en 2016. Ze is de op 1 na oudste vrouwelijke Olympische deelnemer ooit.

Hanna moet wel een enorme ilefhebber zijn, want helaas voor haar rijgt ze niet de ereplaatsen of medailles aan elkaar. Haar beste Olympische uitslag was in 1996, toen ze 24e werd.