Esmee Visser over de 5km: ‘Ik zeg niet dat ik ze versla, maar ik zie kansen’ (video)

15 februari 2018

Een paar maanden geleden hadden zelfs heel veel schaatsers en schaats-fans nog nooit van de 22-jarige Esmee Visser genoemd. Nu is ze een van de favorieten voor de 5 kilometer. "Ik hoef dat allemaal niet te horen."


Wil jij het belangrijkste nieuws van de Winterspelen gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTER AAN naar 06 135 591 70.

Wennen aan Zuid-Korea
Esmee Visser stapte extra vroeg op het vliegtuig naar Zuid-Korea, zodat ze de tijd had om te wennen aan het circus dat Olympische Spelen heet. Vrijdag rijdt ze haar 5 kilometer. Helemaal ontspannen is de jonge stayer niet. Met elke gouden medaille voor een landgenoot voelt ze de druk op zichzelf toenemen. "Nu moet ik ook presteren. Zo voelt het ook. Maar ik wil Nederland ook gelukkig maken."

Buitenwereld
Ze probeert zich af te sluiten voor de buitenwereld en hoort liever niet van collega-schaatsers dat ze kanshebster is voor een medaille. Diezelfde collega’s trouwens die haar een paar maanden geleden nog nooit hadden gezien en haar naam niet kenden.

Snelle ontwikkeling
Het is hard gegaan met Visser, die na haar plaatsing voor de olympische 5 kilometer op het kwalificatietoernooi ook Europees kampioene werd op de 3 kilometer. Nu is ze volgens sommigen, zoals Anni Friesinger, de belangrijkste kandidaat voor goud. "Ik probeer gewoon normaal te blijven doen en het rustig te houden. Ik ben nog jong, ik wil niet zo veel druk voelen."

Niet onder de indruk
Al ziet Visser zelf ook kansen op een medaille, misschien wel de mooiste van de 3. Ze heeft afgelopen week stiekem gekeken hoe concurrentes als Martina Sablikova, Claudia Pechstein, Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin rond reden. Echt onder de indruk was ze niet. "Ik zal niet zeggen dat ik ze versla, maar ik voel me ook zeker nog niet verloren."

Tekst gaat door onder de foto


Geinen met Koen en Sven
Soms twijfelt Visser aan zichzelf, zegt ze. Als het een dag wat minder gaat, bijvoorbeeld. Behalve haar coach Remmelt Eldering heeft ze dan ook aan schaatsers als Koen Verweij en Sven Kramer een goede motivator. Die slepen hun jonge collega erdoorheen. "Fijn als hij dan zegt dat ik het wel kan en dat het goed komt. Hij zat met Shani Davis ook al te geinen over mij."

Geen Thialf
2 van de 5 tot nu verreden afstanden zag Visser in het stadion. De Gangneung Oval is bepaald geen Thialf, zag ze. "Alleen bij een Koreaanse rijder wordt hard gejuicht. Verder is het vrij stil." Misschien is dat voor Visser dan weer een voordeel. Ze heeft al genoeg spanning.