Geen Paralympische Spelen: ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn stopt per direct

11 juni 2021

AFP
Blade babe Marlou van Rhijn Tokio Olympische Spelen

Marlou van Rhijn heeft per direct een punt gezet achter haar loopbaan. De atlete was favoriet voor medailles op de Paralympics in Tokio, maar door die status kan nu een streep. Ze kan niet wennen aan de 5 centimeter kortere blades die ze in Japan moet gebruiken.


Er gelden nieuwe internationale regels en die hebben grote gevolgen voor atleten en hun protheses. De ene loopster moet maar liefst 12 centimeter inleveren, een andere slechts 2,5 centimeter. De blades van Van Rhijn werden met 5 centimeter ingekort.

Niet effectief
Op zich al vervelend genoeg, maar wat blijkt? De 29-jarige kan niet wennen aan haar nieuwe blades. “Op de training gaat het goed, maar iedere keer als het startschot klinkt, doe ik wat ik altijd deed en dat is met kortere blades niet effectief”, deelt Van Rhijn met De Telegraaf.

Ze voelt er weinig voor om meer tijd te nemen in de hoop alsnog te wennen aan haar kortere blades. “Ik heb gouden medailles gewonnen, voor 80.000 mensen in volle stadions geracet en wereldrecords neergezet, maar nu is het klaar. Het zit erin, maar het hoeft niet meer.”

4 olympische medailles
Van Rhijn won in 2016 in Rio de Janeiro nog goud op zowel de 100 als 200 meter in haar klasse, terwijl ze vier jaar eerder – in 2012 – in Londen ook al goud veroverde op de 200 meter. Het bleef toen 'slechts' bij zilver op de 100 meter.