Goed nieuws voor gekwalificeerde atleten: ticket Spelen 2021 ligt al klaar

27 maart 2020

ANP

Sporters die zich plaatsten voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo zullen ook automatisch gekwalificeerd zijn voor de Spelen van 2021. Dat raakte bekend na een videoconferentie tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de 33 internationale federaties.


Zo'n 57 procent van de +/- 11.000 deelnemers aan de Spelen hadden hun kwalificatie al op zak en behouden die dus ook. Her en der was hier wel kritiek op. Atleten zouden behoud van vorm moeten kunnen aantonen, maar het IOC veegt die voorwaarde nu voor één keer van tafel.

Datumkeuze
"De bestaande limieten blijven behouden", liet Bach optekenen aan de verzamelde vertegenwoordigers van federaties. Een bron binnen de gesprekken liet aan AFP weten dat de datumkeuze voor de Spelen in 2021 het grootste discussiepunt was. Bach meldde dat hierover in de komende weken een beslissing zal worden genomen. Ook de kwalificatietoernooien in de verschillende sporten moeten opnieuw ingepland worden.

Verder uitten ook diverse federaties hun bezorgdheden over hun huidige financiële toestand. Normaal gezien verdeelt het IOC een deel van de winst van de Spelen onder de federaties.