Grote kans dat Russen gewoon mee mogen doen aan de Spelen

17 januari 2020

AP

Het is de verwachting dat ondanks de aanstaande schorsing van Rusland, Russische atleten wel mee mogen doen aan de Spelen van 2020. Herman Ram, directeur van dopingautoriteit WADA zegt sporttribunaal CAS de schorsing van Rusland nog moet bevestigen, maar verwacht dat dat niet voor het begin van de Spelen gebeurt.


Daardoor is de kans groot dat Rusland dus gewoon onder de eigen vlag meedoet aan de Spelen, om daarna alsnog te worden geschorst. Een schorsing die in december 2019 werd opgelegd aan het land. In totaal moeten ze 4 jaar 'toekijken' omdat ze veel fraude hebben gepleegd op het gebied van doping.

Iets waar Rusland het totaal niet mee eens is, waardoor er een beroep is aangetekend tegen dat besluit. En dat is een nogal ingewikkelde zaak, waar veel tijd in gaat zitten. "Het is de eerste keer dat deze procedure wordt gevolgd en dat betekent dat het CAS nogal wat procedurele besluiten moet nemen. Dat zullen ze heel zorgvuldig willen doen en dat kost tijd", aldus Ram, die deze dagen aanwezig is op een internationale conferentie over antidopingbeleid in Vaals.

'Alles doen om te vertragen'
"Voor Rusland is dit uiteraard een cruciale zaak en de Russen zullen dan ook alles doen om de zaak te vertragen. Er zijn meerdere manieren waarop dat kan. Denk alleen al aan het feit dat WADA 23 terabyte aan data in bezit heeft. Ik vermoed dat de Russen die graag allemaal willen bestuderen. Ook dat kost tijd."

"Iedere partij die een belang heeft bij dit besluit kan zich in de procedure voegen. Dus ook alle individuele sporters. Er is dus een serieuze kans dat wellicht tientallen Russische sporters als belanghebbende partij gaan deelnemen aan dit proces."
Ram benadrukt dat een vertraagt oordeel geen invloed heeft op de lengte van de schorsing. ,,Als het CAS-besluit na de Spelen in Tokio komt, en als de vier jaar uitsluiting bevestigd wordt, dan raakt het besluit niet meer Tokio, maar wel de Spelen van 2022 (Peking) en 2024 (Parijs)."