Het tactisch plan van massastartkampioen Bart Swings: ‘De Nederlanders terughalen’

23 februari 2022

ANP

Sven Kramer en Jorrit Bergsma stonden zonder plan aan de start van de olympische massastart. Bart Swings had wel een plan. Raad eens voor wie het beter afliep?


Ja, voor de Belg dus. Swings zorgde voor de 1e Belgische gouden plak bij de Winterspelen sinds 1948. Tegenover Sporza legt Swings uit wat zijn plan was.

Nederlanders
"Ik wist op voorhand dat de Nederlanders zouden aanvallen en dat deden ze ook echt goed. Ze gingen om de beurt met weinig tijd tussen", weet Swings nog.

"Met mijn trainer had ik voor de wedstrijd al afgesproken dat ik achter elke Nederlander zou gaan. Alleen begon ik me na de 3e of 4e keer af te vragen of ik het zou volhouden, want ik bracht natuurlijk alle sprinters naar de finish."

Plan
"Maar ik reageerde altijd snel en explosief. Daardoor moesten ze ook achter mij op de tanden bijten. Ik heb altijd voor de wedstrijd al een tactisch plan. Dat geeft me rust en zelfvertrouwen, want het zijn toch altijd hectische omstandigheden."

Vergelijk dat eens met de opvatting van Kramer: "Je kunt vooraf van alles bedenken, maar dat kan ook heel anders gaan lopen." Tja, zoals dat je laatste wordt.