Huilende Schulting erg teleurgesteld met brons: ‘Ik was zo sterk en dan beukt die Chinese me weg’

16 februari 2022

ANP
Suzanne Schulting

Suzanne Schulting houdt voorlopig niet op met huilen. De Nederlandse shorttrackkoningin kan - als een echte topsportster - niet tevreden zijn met brons op de 1.500 meter bij de Spelen in Beijing. "Ik voelde me zo sterk. Als ik niet door die Chinese uit de baan wordt gebeukt had ik gewonnen."


Bij de NOS was het duidelijk dat Schulting heel erg teleurgesteld was. Hoe hard de NOS-interviewer ook probeerde om positief te zijn en te juichen voor brons, des te meer ging de 24-jarige Friezin huilen. "Sorry, maar ik kan hier niet blij mee zijn. Ik kon mee en voelde me zo goed.. Ik had zoveel vertrouwen. Ik denk dat ik superrustig was en superzelfverzekerd."

'Genieten tijdens mijn race'
Ze wees ook op de actie in de halve finale, waarin ze even buitenom wat tegenstanders declasseerde. "Dat was echt een prachtige actie. Ik zat te genieten tijdens de race."

Schulting keek ook goed terug op die finalerace. Tot het moment met de Chinese Yutong Han. Op een belangrijk moment hinderde zij haar. "In het begin heb ik haar teruggehaald. Ze was opeens weg. Ik ga haar natuurlijk niet het goud laten winnen, dat gaan we niet doen. Dus ik haalde haar terug. Daarna zat ik goed en met nog 5 ronden te gaan zat ik op de 3e positie. Ik dacht: 'even buitenom knallen en klaar'. Als je dan de finale wordt uitgebeukt, wordt het een lastig verhaal."

Ook geen zilver op een paar duizendsten
Uiteindelijk kwam ze een paar duizendsten tekort voor zilver. "Ik wist het te herstellen, maar kon niet meer goud pakken. Ik heb eigenlijk zo lekker geraced en dan ook nog zo het zilver missen. De finale was ook zo een mooie rit. Alles zat erin. Helaas heb je ook nog te maken met tegenstanders."

Weer vloeiden de tranen. Ook de coach en teamgenoten zeiden al hoe bijzonder de prestatie van Schulting is. Ze wil er alleen niets van weten. "Het is niet een 1-2-3-tje om hier zo te staan met al deze medailles. Dat zegt iedereen en ergens weet ik ook wel hoe bijzonder het is. Maar als je zo sterk bent als vandaag dan wil je met goud naar huis. Ik wel in ieder geval."