IOC-baas is alle verhalen over doorgaan Spelen kotsbeu: ‘Worden atleten mee geraakt’

27 januari 2021

IOC-voorzitter Thomas Bach is het zat, beu en er klaar mee. De baas van het internationaal olympisch comité sprak woensdag in het Zwitserse Lausanne zijn ergernis uit over de vele bullshit die rondgaat over het wel of niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio.


De Duitser herhaalde keer op keer dat hij er vertrouwen in heeft dat het evenement van 23 juli tot en met 8 augustus gewoon kan worden gehouden. "Niemand kan op dit moment voorspellen hoe de gezondheidssituatie eruitziet als de Spelen gehouden worden."

Zelfs experts kunnen dat niet, vond Bach en dat leidt helaas tot veel speculaties. "Verhalen over een B-plan, een andere stad als locatie of het verschuiven van de Spelen naar 2032 raken de atleten in hun voorbereiding, terwijl ze door alle regels al voor vele uitdagingen staan. Wij willen onze energie niet verspillen aan speculaties en focussen ons volledig op de openingsceremonie."

Al geannuleerd
Vooral de laatste weken wordt veel gespeculeerd over het doorgaan van de Spelen, mede door de leipe coronacijfers in Tokio. De Britse krant The Times meldde vorige week zelfs op basis van een anonieme bron binnen de Japanse regering dat intern al is besloten om de Spelen te annuleren.

Dat laatste werd door iedereen die betrokken is binnen 24 uur ontkend, maar ondanks dat kon Bach niet uit z'n giechel krijgen of de Spelen hoe dan ook doorgaan, ja of nee. "We zijn er volledig op gefocust om de Spelen op een veilige manier te organiseren. Alle partijen zijn verenigd en denken er hetzelfde over. Het is wat ons betreft niet de vraag of de Olympische Spelen doorgaan, maar hoe. Dat is ook onze taak."