IOC nu al zeker van vaccin voor álle olympische atleten in Tokio 2021: ‘Ze rollen al van de band’

23 oktober 2020

EPA

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) rekent op het coronavaccin om de Spelen voor alle atleten in Tokio 2021 te laten doorgaan. Al in het eerste kwart van 2021 zouden voldoende vaccins beschikbaar zijn: "Ze rollen nu al van de band”, zegt hoofdarts Johan Bellemans.


Dat de Olympische Spelen volgend jaar wel doorgaan, staat voor het IOC vast. Maar de organisatie houdt rekening met 4 verschillende modellen, van het worst-case-scenario dat het virus nog overal woedt tot het beste genormaliseerde scenario. In een webinar met alle nationale olympische comités focuste het IOC op het idee dat er nog lokale clusters zullen zijn en afstand houden de norm blijft, maar ook dat een vaccin op de markt zal zijn waarmee alle olympische atleten ingeënt zijn voor de start van Tokio 2021.

Voldoende beschikbaar
"We kunnen stellen dat er tegen het 1e trimester van 2021 voldoende vaccins beschikbaar zijn”, luidt het in een communicatie. Het IOC voert gesprekken met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het verkrijgen van die vaccins voor atleten, coaches en begeleiders.

Verplicht vaccin?
"De vraag voor die vaccins zal groot zijn”, zegt Bellemans. “En de zwakke populatie heeft prioriteit. Maar het IOC zal wellicht een bulk van 100.000 vaccins voor de olympische bubbel met alle atleten, begeleiders en medewerkers reserveren. Wel is de vraag open of ze het vaccinbeleid gaan verplichten of ten zeerste aanraden. Dat is een ethische discussie."