Judoka Henk Grol moest flink vreten om zwaargewicht te worden: ‘Pannenkoeken met spek, lekker!’

24 juli 2021

Getty
judoka-henk-grol-moest-flink-vreten-om-zwaargewicht-te-worden-pannenkoeken-met-spek-lekker

Een van de meer vertrouwde gezichten in Team NL deze Olympische Spelen is judoka Henk Grol. Hij judoode zich in Beijing (2008) en Londen (2012) naar een bronzen plak en bleef in Rio (2016) steken in de 8e finale. In Tokio (2020 / 2021) probeert hij eens wat anders: hij komt nu uit bij de zwaargewichten.


Grol is een flinke kerel: de Veendammer is 1,90 meter lang. Maar een zwaargewicht was hij tot nu toe nooit: hij kwam uit bij de halfzwaargewichten. Een zwaargewicht weegt minstens 100 kilogram. En dus moest Grol 12 kilo aankomen om aan de limiet te voldoen. Vreten maar!!!

Pannenkoeken
De koningsklasse van het judo kwam in bereik voor Grol door flink wat pannenkoeken met spek naar binnen te stampen. Volgens de Vara Gids kreeg hij dagelijks 7.000 calorieën binnen. Hoe dan?! Nou, zo: 2 liter melk, kwark en roomboter als ontbijt. Pannenkoeken en spek als lunch.

Zen
De 36-jarige Grol kon voorheen heel moeilijk omgaan met teleurstellingen. Hij blijkt tegenwoordig makkelijker over tegenslagen heen te kunnen stappen. "Je gaat niet dood als je een partij verliest, vroeger dacht ik van wel", zei hij tegen de Volkskrant. Ongekende teksten voor de man die zichzelf altijd genadeloos de grond in boorde en keer op keer zich zo ellendig voelde dat-ie meteen wilde stoppen. "Ik heb mezelf al die jaren gek gemaakt. Bracht mezelf steeds in een positie waarin ik niet wilde zitten."