Van Kerkhof is er klaar mee: ‘Ik wil zelf ook een keer op het podium staan!’

13 februari 2018

ANP

Shorttrackster Yara van Kerkhof redt het vaak nét niet en dat is ze behoorlijk zat. Dit moet het seizoen worden voor de 27-jarige Van Kerkhof, die in Pyeongchang jaagt op haar eerste olympische medaille.


,,Nu wil ik ook een keer op het podium staan en niet alleen maar naar mijn teamgenoten kijken", zegt ze tegen de NOS. Het is niet de eerste keer dat Van Kerkhof het helemaal zat is om altijd maar naast de prijzen te grijpen. ,,In Calgary en Salt Lake City kwam ik al bij dat punt, maar toen ben ik dat toch weer een beetje verloren. Maar dit seizoen heb ik gewoon bedacht 'dit wordt mijn seizoen'", vindt ze.

Ter Mors 
Het is altijd een strijd tussen Van Kerkhof en Jorien Ter Mors geweest: ,,Ik reed altijd tegen Jorien en die was altijd beter. Ik denk dat ik op de een of andere manier zo in die rol terecht ben gekomen, maar daar wil ik nu wel vanaf." De shorttrackster heeft de bijnaam 'pitbull', maar daar was de laatste jaren niet altijd wat van te zien: ,,Het zit er ook echt wel."

Achtergrond
Voorheen nam Van Kerkhof genoegen met die positie op de achtergrond, maar nu is ze daar helemaal klaar mee: ,,Ik weet ook niet hoe dat zit en ik vind het eigenlijk echt heel stom van mezelf. Dus dat moet nu echt anders, ik moet nu altijd de pitbull zijn." Ze pakte in de afgelopen jaren al 3 plakken op de wereldbeker, dus schaatsen kan ze zeker wel: ,,Je weet dat je het kan en dat je eigenlijk geen genoegen moet nemen met minder."