Leven van Dorian kleurt weer goud

14 augustus 2016

ANP

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe hoefde vandaag in de medalrace van de RS:X-klasse alleen nog maar te finishen om het goud binnen te halen. Dit had hij achterstevoren peddelend op zijn surfplank kunnen doen, maar Dorian liet ook in de medalrace zien waarom hij de olympisch kampioen is. Hij wint de medalrace en pakt het goud.

Uitgesteld
De race stond gepland om 18:05 maar werd uitgesteld door een gebrek aan wind in de zonovergoten baai van Guanabara in Rio. Zodoende moest de Nederlander nog even wachten om zijn 'gouden ereronden' te kunnen varen. Om 19.30 was het zover en werd Van Rijsselberghe, onder toeziend oog van de Koninklijke familie, weggeschoten om zijn goud op te halen.

Volle bak
In de medalrace liet de windsurfer er geen gras over groeien. Halverwege de race lag Dorian op kop en deze positie stond hij niet meer af. Ontspannen en zeer overtuigend vloog de Nederlander volle bak over het water van de baai van Guanabara. Hij wint de medalrace en wat een grandioze prestatie zet Dorian van Rijsselberghe neer bij het windsurfen in de RS:X-klasse.

Medalrace
Voor zijn concurrenten was Dorian van Rijsselberghe in de medalrace al niet meer in te halen. De Texelse plankzeiler had in de series 7 van de 12 wedstrijden gewonnen en hiermee een voorsprong van 21 punten opgebouwd op zijn naaste belager de Brit Nick Dempsey. Dat puntenaantal was precies genoeg om net als in Londen al voor de medalrace zeker te zijn van het goud.

Ongeloof
Na Londen 2012 wint Dorian weer het goud op de Olympische Spelen. Een wereld prestatie, en dat vond Dorian zelf ook van zijn unieke tweede gouden plak op rij. ''Ongelooflijk, hier had ik niet van durven dromen. Zo'n serie is echt ongekend, '' zei hij vrijdag tegen de NOS.