Lubach basht Belgen: ‘Romeinse Rijk staat zelfs boven ze op de medaillespiegel’

12 februari 2018

Nu we het zo ontzettend goed doen op de Olympische Winterspelen mogen we wel wat grappen maken over andere landen. Neem nou België: een land dat eigenlijk nooit echt indruk maakt op de Spelen. Zondag met Lubach maakte op hilarische manier duidelijk dat onze zuiderburen gewoon niks te zoeken hebben op de Winterspelen.


"België staat nogal laag op de medailleranglijst aller tijden van de winterspelen", begon presentator Arjen Lubach. "Sterker nog: ze staan lager dan Liechtenstein en de DDR, een land dat al bijna dertig jaar niet meer bestaat! Vlak boven België staan dan ook Atlantis, het Romeinse Rijk, het Land van Ooit en Carpetland."

'Twee keer pootje over'
"De laatste keer dat België een medaille won op de winterspelen was in 1998. Maar die werd gewonnen door de genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp", wrijft Lubach het er nog even stevig in. "De laatste medaille daarvoor was in 1948, 70 jaar geleden. Toen won België goud met kunstschaatsen - gefeliciteerd nog trouwens! Maar laten we eerlijk zijn: als je toen je schaatsen aankreeg had je al brons! Twee keer pootje over en er vielen mensen flauw!"

Op z'n Belgisch
De andere twee medailles haalde België met bobsleeën. In 1948 kreeg België daarvoor een zilveren medaille. Nog verder terug, in 1924, behaalde ons land met de viermansbob de bronzen medaille. Maar ook dat ging volgens Lubach ‘op z’n Belgisch’, met vijf man in een viermansbob. "Daardoor waren ze zwaarder en zo hebben ze brons gewonnen." De Belgen speelden overigens niet vals door met z’n vijven in de viermansbob te kruipen: dat was gewoon toegestaan volgens de toenmalige regels.

Conclusie
Dit alles leidt tot Lubachs conclusie, dat zaterdag toen 3 Nederlandse schaatsters goud, zilver en brons wonnen op de 3.000 meter en Sjinkie zilver op de 1.500 meter shorttrack, "Nederland in één uur beter heeft gescoord op de Olympische Winterspelen dan België in de afgelopen 94 jaar!"