Maikel van der Vleuten kan alweer springen

9 juni 2020

EPA

In Zuid-Frankrijk keert springruiter Maikel van der Vleuten eerder dan verwacht terug in de ring. De Nederlandse topper gaat vanaf volgende week deelnemen aan een wedstrijdreeks van 3 weken. "Ik heb echt de garantie gekregen dat het doorgaat."


De paarden zullen vermoedelijk maandag per vrachtauto naar Saint-Tropez vertrekken. Van der Vleuten, met het nationale team wereldkampioen in 2014 en Europees kampioen in 2015, is van plan in Eindhoven op het vliegtuig te stappen. "We moeten nog even goed kijken wat allemaal mogelijk is. Ik weet eigenlijk pas sinds 2 dagen dat het doorgaat."

Opbouwen
Van der Vleuten: "Het begint met een 2-sterren wedstrijd en eindigt met een 5-sterren wedstrijd. Op die manier kunnen we alles weer rustig opbouwen.” Van der Vleuten, al jaren behorend tot de internationale top, is dolgelukkig. "We hebben een familiebedrijf in de paardensector, maar voor mij is de belangrijkste bron van inkomsten toch het prijzengeld. En dat is al maanden niet binnengekomen."

Paarden motiveren
Van der Vleuten heeft er vertrouwen in dat zijn paarden fit zijn. "Wij als ruiters hadden in tegenstelling tot veel andere topsporters het voordeel dat we konden blijven trainen. En thuis hebben we daar alle mogelijkheden voor. Het grootste probleem was de paarden gemotiveerd te houden. Dat heb ik gedaan door voor veel afwisseling in de dagelijkse bewegingen te zorgen. Soms springoefeningen, dan aan de loge, soms een rit door het bos."

Geen Spelen
Het was een klap dat onder meer Tokio 2020 vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorging zegt Van der Vleuten, die in Londen 2012 met de equipe de zilveren medaille won. "Ik was in vorm, maar als ik eerlijk ben hoeft een jaar uitstel voor mij geen nadeel te zijn. Ik denk dat mijn paarden in 2021 beter zijn dan nu."