Mathieu van der Poel verruilt de weg even voor de mountainbike en dit is waarom

7 mei 2021

EPA
Van der Poel-Mathieu

Mathieu van der Poel stapt vrijdag na 21 maanden weer op de mountainbike. Na een druk voorjaar met de wereldtitel veldrijden en zeges in Strade Bianche en Tirreno-Adriatico is het tijd voor de MTB. Op de Olympische Spelen in Tokio wil hij schitteren en de komende wereldbekerwedstrijden mountainbike zijn belangrijk daarvoor.


Niet alleen is het een goede voorbereiding op Tokio. Ook zijn er belangrijke punten te verzamelen in de wereldbekerwedstrijden die de startvolgorde bepalen op de Spelen. Wie vooraan start, heeft een groot voordeel in het mountainbiken.

Albstadt
In het Duitse Albstadt, waar de alleskunner op de fiets al veel wedstrijden won, is vrijdag de 1e wereldbekerwedstrijd op weg naar Tokio. Later zal Van der Poel nog starten in Nové Mesto, in Tsjechië. Daarna maakt de Nederlands kampioen op de weg 'gewoon' weer de switch terug naar de weg. Voor zijn debuut in de Tour de France doet hij dat graag.

21 maanden
Het is liefst 21 maanden geleden dat Van der Poel in wedstrijdverband op de mountainbike zat. In augustus 2019 was hij de olympisch kampioen Nino Schurter in Lenzerheide de baas. Sindsdien kon hij geen races meer fietsen, want alles werd vanwege het coronavirus afgelast.

Sprintrace
In Albstadt is vrijdag de sprintrace, waar al punten zijn te vergaren voor de Spelen. Zondag staat dan de hoofdrace op het programma. Naast Van der Poel komt ook Milan Vader in actie. Vader is nog in de race voor een olympisch ticket. Bij de vrouwen staan de volgende Nederlanders aan de start: Anne Terpstra, Anne Tauber, Ceylin del Carmen Alvarado, Sophie von Bersworth en Lotte Koopmans.