Middelvingers de lucht in: FIFPro steunt protesterende voetballers bij zomerspelen

22 januari 2020

Getty

Sport en politiek zijn gescheiden zaken? Mooi niet! De spelersvakbond FIFPro steunt voetballers die tijdens de zomerspelen in Tokio tegen iets of iemand willen protesteren. Wat de FIFPro betreft komen er geen boetes voor spelers die hun middelvinger opsteken, regenboogkleurige vlaggen zwaaien of op een andere manier hun mening uiten.


FIFPro-voorzitter Jonas Baer-Hoffmann noemt de regels tegenover AP 'hypocriet'. Het gaat om regel 50 van het olympisch handvest, waardoor het verboden is om bijvoorbeeld te protesteren tijdens het afdraaien van het volkslied, een politiek gebaar te maken (black power-beweging etcetera) of om bewust een andere medaillewinnaar geen hand te geven.

Hypocriet
"Als voetballers in actie willen komen tegen onrecht, dan steun ik ze", verklaart Baer-Hoffmann. "Ze zijn baanbrekers, pioniers. Ze proberen iets goeds te doen voor de maatschappij. Als het IOC ze aanklaagt, dan gaan wij ze verdedigen." Goed nieuws voor mensen als Megan Rapinoe, de Amerikaanse voetbalster die tijdens het vorige WK voor vrouwen het een en ander had te zeggen over de Amerikaanse president, Donald Trump.