Mogelijk geen olympisch dorp bij Spelen in 2021: ‘Moeten offers maken’

25 maart 2020

AFP

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft in een persconferentie wat opheldering gegeven over het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021. Daarbij gaf hij aan dat er misschien helemaal geen olympisch dorp zal zijn: "We doen er alles aan, maar ik kan er geen garantie over geven."


Bach omschrijft het olympisch dorp als 'het kloppend hart van de Spelen', maar het probleem is dat de woningen van het dorp voor volgend jaar al verkocht zijn. Daardoor is het maar afwachten wie er in 2021 mogen langskomen: sporters of bewoners. "Het gaat iedereen nu offers en compromissen kosten", laat Bach weten. Het is niet de enige kwestie waar hij en de rest van het IOC hun hoofden over moeten breken. Voor al die vraagstukken richt de sportorganisatie een werkgroep op met de naam Here we go.

Lange procedure
Die werkgroep onderzoekt alle mogelijke scenario's voor de doorgang van de OS in 2021. Bach hoopt op een snelle beslissing, maar dat is niet alles: "De kwaliteit van de beslissing is belangrijker. Dit is voor iedereen nieuw, hier is geen draaiboek voor." Eerst zal er een belronde plaatsvinden langs betrokken sportbonden: "We moeten kijken wat de gevolgen voor de sportkalender zijn, daarna moeten we ook in gesprek met de NOC's, de atleten en het organisatiecomité in Japan."