Ter Mors broodnuchter na gouden plak: ‘Het was de perfecte race’

14 februari 2018

ANP

Jorien ter Mors heeft bij de Winterspelen in Zuid-Korea olympisch goud veroverd op de 1000 meter. De Nederlands kampioene zegevierde in een ijzersterke tijd: 1.13,56. Dat is een wereldrecord op een laaglandbaan en tevens een olympisch record.


Wil jij het belangrijkste nieuws van de Winterspelen gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTER AAN naar 06 135 591 70.

Voor Ter Mors is het haar 3de olympische titel. De Twentse schaatsster, die dit seizoen met veel fysieke problemen worstelde, pakte bij Sotsji 2014 goud op 1500 meter en op de ploegachtervolging.

Broodnuchtere dame
Na haar gouden plak te hebben veroverd, bleef Ter Mors kalm. "Het was perfecte race, ik voelde me supergoed. Zou niet weten wat ik anders had moeten doen. Ik ben er heel blij mee'', aldus Ter Mors na afloop bij de NOS. "Ik heb risico genomen in aanloop naar Spelen, maar het heeft zich uitbetaald.''

Voor Nederland was het de 5de gouden schaatsmedaille in de Gangneung Oval op rij. De plak betekende ook dat Nederland inmiddels weer meer medailles heeft dan Duitsland, alleen zij hebben meer gouden plakken.

Marrit Leenstra (6de in 1.14,85) en Ireen Wüst (9de 1.15,32) kwamen tekort voor een podiumplaats. De als 4de gestarte Wüst zei meteen na haar race dat haar tijd niet genoeg zou zijn. Marrit Leenstra: "Het was geen slechte race, maar ik had te weinig topsnelheid. Andere waren gewoon beter.''

Het zilver was voor de Japanse favoriete Nao Kodaira, die in haar laatste ronde net iets te veel toegaf op de tijd van Ter Mors: 1.13,82. Het brons was voor haar landgenote Miho Takagi (1.13,98).