Nederland heeft olympische ploeg rond: nog nooit zoveel sporters naar Winterspelen

19 januari 2022

EPA
Michelle Dekker

De olympische selectie van TeamNL is helemaal rond. Liefst 42 atleten in 7 verschillende sporten gaan naar de Olympische Winterspelen in Beijing. Nooit eerder deden zoveel sporters namens Nederland mee aan de Winterspelen.


Dat Nederland in 7 verschillende sporten is vertegenwoordigd is ook een record. Ondanks de strenge eisen van sportkoepel NOC'NSF hebben verschillende snowboarders en bobbers toch een olympisch ticket op zak.

Dekker en De Bruin
Michelle Dekker (snowboardster) en de viermansbob van stuurman Ivo de Bruin kregen dinsdag de laatste olympische startbewijzen. Daarmee is de olympische ploeg rond.

Dekker, de bobploeg rond De Bruin en alpineskiër Maarten Meiners hadden niet voldaan aan de strenge kwalificatie-eisen van NOC*NSF, maar kregen toch groen licht van de sportkoepel.

Sochi 2014
Het vorige record dateert van Sochi 2014. Toen deden 39 Nederlanders mee. 4 jaar terug in Pyeongchang was TeamNL 'slechts' met 31 atleten vertegenwoordigd.

De langebaanschaatsers zorgen voor de meeste Nederlandse olympiërs: 18. Daarna komen de shorttrackers met 10 deelnemers. Dat zijn ook de maximale aantallen. Daarnaast komt Nederland nog in actie bij het kunstrijden, bobsleeën, skeleton, snowboarden en alpineskiën.

We zijn er weer bij en dat is prima
Lindsay van Zundert wordt op 1 februari 17 en is de jongste olympiër. Zij is ook de eerste Nederlandse kunstrijder op de Spelen sinds 1976 en mag de vlag dragen bij de openingsceremonie, net als schaatser Kjeld Nuis. Bij het alpineskiën zijn we er ook voor het eerst sinds decennia bij. Adriana Jelinkova en Meiners worden de 1e Nederlandse olympische alpineskiërs in 70 jaar.

Nieuw medaillerecord?
Het recordaantal medailles staat ook op naam van Sochi 2014, 24 medailles. Met 42 atleten zou dat weleens verbroken kunnen worden.

De Winterspelen in Beijing worden gehouden van 4 tot en met 20 februari.

LEES OOK: Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing