Nederlandse ijshockeyers verslaan Spanje en zijn stapje dichter bij Spelen

Beeld Werkt

admin • 15:42, 08-01-2020 / Laatste Update: 19:42, 05-01-2024

Met een overwinning op Spanje in Barcelona is het Nederlandse ijshockeyteam door naar de volgende ronde in de kwalificatie voor de Olympische winterspelen. De ploeg van bondscoach Doug Mason was in Barcelona met 5-3 net iets sterker dan Spanje.

Het ging om een inhaalwedstrijd. Het originele potje werd op 15 december gestaakt omdat er een wak in het ijs was ontstaan dat niet snel te repareren was. Oranje ging zonder resultaat naar huis en vloog dinsdag terug naar Barcelona om het duel alsnog te spelen. De wedstrijd zou een beslissing brengen, want beide teams hadden in deze poule al ruim van Mexico en Taiwan gewonnen.

Op en neer

Oranje nam in de 4e minuut de leiding door een doelpunt van Bartek Bison. Maar halverwege de 1e periode kwamen de Spanjaarden op gelijke hoogte: 1-1. Aan het begin van de 2e periode drukte de tegenstander door (2-1), maar binnen een minuut was het al 2-2. Dit keer haalde Reno de Hondt de trekker over.

Jonne de Bonth maakte even later de 3e treffer voor Oranje. Maar ook van deze achterstand kwam Spanje terug: 3-3.

Nieuwe voorsprong

Nederland kwam in de 3e periode voor de 3e keer op voorsprong, na een fraaie treffer van Rotterdammer Raymond van der Schuit: 3-4. Nederland verdedigde deze voorsprong goed, mede dankzij een paar mooie saves van goalie Ian Meierdres. In de slotseconden, toen de Spanjaarden de goalie hadden vervangen door een veldspeler, kon Danny Stempher voor de definitieve beslissing zorgen door in leeg doel binnen te schieten: 3-5. Mickey Bastings werd na afloop uitgeroepen tot man-of-the-match.

En nu?

Het Nederlands team gaat nu naar de volgende olympische kwalificatieronde in Kazachstan en strijdt daarin van 6 tot en met 9 februari met Kazachstan, Polen en Oekraïne om een plek in de laatste kwalificatieronde voor deelname aan de Olympische Spelen.