Nederlandse topsporters moeten ‘gewoon’ wachten op vaccin, oneerlijkheid dreigt

5 januari 2021

ANP
Corona Olympische Spelen

De aanloop naar de Olympische Spelen gaat dit jaar oneerlijk verlopen als er niet snel wordt ingegrepen. Die noodklok luidt het NOC*NSF in het Algemeen Dagblad. Terwijl in Nederland topsporters 'gewoon' moeten wachten op hun oproep voor een coronavaccin, zijn andere landen druk bezig met hun atleten te prikken.


Het Internationaal Olympisch Comité zei eerder nog zelf te willen zorgen voor coronavaccins voor atleten die komende zomer naar de Olympische Spelen gaan, maar dit schiet nog niet echt op. Ondertussen zijn bijvoorbeeld enkele Oostbloklanden al begonnen met het inenten van hun sporters. Dit met het oog op de olympische kwalificatietoernooien die eraan zitten te komen.

Oneerlijk
Daar kunnen straks vervelende situaties ontstaan. Bij 2 positieve tests is een hele ploeg namelijk uitgesloten van zo'n toernooi. "Als zich bij een toernooi een situatie voordoet dat de ene ploeg wel is gevaccineerd en een andere niet, en er zijn indicaties die daarop wijzen, wordt dit heel snel urgent. Ik roep het IOC op om snel met een duidelijk standpunt te komen", beklaagt Maurits Hendriks, technisch directeur van het NOC*NSF, zich in het AD.

Voorrang
Het NOC*NSF is wel in gesprek met het ministerie en heeft het onder meer gehad over voorrang voor sporters. "Maar een officieel verzoek ligt er niet. NOC*NSF beseft goed dat topsporters niet vooraan staan. Op dit moment is er geen concreet plan om hen eerder aan de beurt te laten komen. Maar de minister (Van Ark, red.) vindt het wel van belang dat Nederlandse sporters niet achterlopen op hun concurrenten", aldus een woordvoerder van sportminister Tamara van Ark.