Noord-Korea wil ‘atleten beschermen tegen corona’ en zegt af voor Olympische Spelen

6 april 2021

Noord-Korea doet niet mee aan de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van sport deze week naar buiten gebracht.


Het land wil zijn atleten te willen beschermen tegen de coronapandemie. Het besluit is genomen op 25 maart tijdens een bijeenkomst van het Noord-Koreaanse Olympische comité. Hier was Kim Il Guk ook bij. Hij is de minister van sport van het land.

Geen gesprekken
De beslissing van Noord-Korea zet ook een streep door de hoop van Zuid-Korea om de - door corona uitgestelde - Spelen van Tokio te gebruiken als startpunt voor nieuwe gesprekken met het buurland. De relatie tussen beide landen is sowieso al slecht maar staat op knappen sinds de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Pyongyang over de ontmanteling van Noord-Korea’s nucleaire programma in 2019 vastliepen.

"De Spelen die voor dit jaar zijn gepland, kunnen dienen als gelegenheid voor dialoog tussen Zuid-Korea en Japan, Zuid- en Noord-Korea, Noord-Korea en Japan, en Noord-Korea en de Verenigde Staten", had de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vorige maand in Seoul nog gezegd. Daar ziet Noord-Korea dus keihard van af.

Soms pro soms anti
Tijdens de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang was alles nog redelijk koek en ik. Toen liepen sporters van beide landen bij de openingsceremonie onder eenzelfde vlag het stadion in. Ook was het vrouwenijshockeyteam samengesteld met speelsters uit beide landen. Zuid-Korea kondigde vorige week nog aan dat Seoul en Pyongyang een bid willen uitbrengen om samen de Olympische Spelen van 2032 te organiseren.