Nuis pakt bij olympisch debuut goud op 1500 meter, zilver voor Roest

13 februari 2018

ANP

Jaaaa! Kjeld Nuis heeft een gouden medaille gehaald op de 1500 meter op de Olympische Winterspelen. De man die debuteerde op de Spelen was iedereen te snel af op z'n favoriete afstand met een tijd van 1.44,01. Patrick Roest verraste vriend en vijand en pakte zilver. Koen Verweij stelde teleur met een 11e plek.


Roest bekroonde zijn debuut op de Spelen met een fantastische rit. Hij mocht het laten zien in rit 4 eindigde in een tijd van 1.44.86, wat voorlopig de snelste tijd was.

Het 22-jarige talent kon z'n ogen al niet geloven dat 'ie er überhaupt bij was in Zuid-Korea, laat staan dat 'ie 1 honderdste onder z'n PR zou zitten. Grote klasse!


Niemand kwam voor de dweil in de buurt van de tijd van Roest. De man uit Lekkerkerk reed als enige een 1.44'er, daarmee zou hij in 2014 zelfs goud hebben behaald. De grote favorieten moesten natuurlijk nog rijden.

Brodka
Een outsider voor een medaille was good old Shani Davis. De 35-jarige Amerikaan opende met vuur, maar schoot uiteindelijk tekort met een 7e tussentijd. Vervolgens was het de beurt aan de Pool Brodka, de olympisch kampioen van 2014. Toen was hij 3 honderdsten sneller dan Koen Verweij. Ditmaal klokte hij een tijd van 1.46.31 en daarmee was hij olympisch kampioen af.

Medaille voor Roest?
Omdat ook de man van het olympisch brons in 2014, Denny Morrison, tegenviel. Was de kans best aanwezig dat Roest bij z'n debuut een medaille ging pakken. De spanning was van het gezicht van de jongeling af te lezen. Hij zat samen met z'n ouders in het stadion met z'n handen over zijn gezicht.

Baanrecord Nuis!
Daarna was het de beurt aan favoriet Kjeld Nuis. Hij opende met 23.2, dat was zelfs nog sneller dan op het kwalificatietoernooi! Hij ging door met 25.06 en nam steeds meer afstand van Patrick Roest. Hij finishte de race van z'n leven met een baanrecord in een tijd van 1.44.01. Roest schoof op naar plek 2.

De Koreaan Kim kwam daarna even heel dicht in de buurt van Nuis en Roest, maar hij was in de laatste ronde net even langzamer en behaalde een 3e tijd in de tussenstand.

Teleurstellende Verweij
In ronde 16 was het de beurt aan Nuis' grootste concurrent, Koen Verweij. De Nederlander vocht tot aan de laatste snik, maar stelde teleur met 1.46,26. De medailles lagen voor het oprapen voor de debutanten Nuis en Roest

En zo was het! Niemand haalde Nuis nog in, goud voor hem, zilver voor Roest! Wat een dag!