Olympisch surfkampioen Badloe gaat foilen en komt 15 kilo aan: ‘Moet inhaalslag maken’

10 november 2021

Frank Jansen

3 maanden na zijn gouden races in Tokio staat surfer Kiran Badloe (27) in Scheveningen weer op de plank. Wel een andere, met een soort vin die boven het water uitkomt. En zonder de blauwe haren waarmee hij op de Olympische Spelen de show stal. "Het voelt echt als een verse start."


"Doe mij maar een warme chocomel als ik terug ben", lacht Kiran Badloe. De olympisch kampioen windsurfen legt in de ijskoude miezer van de Scheveningse haven voor het eerst zijn nieuwe surfboard in het water. Hij is net terug van drie weken vakantie op Bonaire.

"Normaal zou ik met deze kou en regen geen zin hebben, maar nu stond ik echt te springen", vertelt de Hagenaar (27) na zijn training. Sinds zijn gouden race in Tokio heeft hij alles gedaan behalve surfen, waaronder 3 keer per week trainen voor het SBS6-televisieprogramma The Big Balance, waar je in de nok van de Johan Cruijff Arena over een dun koord loopt. "Zulke ervaringen geven me ook energie, maar ik had van tevoren wel even mogen googelen wat highlinen eigenlijk is met mijn hoogtevrees. Ik had klamme handjes toen ik hoorde dat het zó hoog was."

'Dit foilen is fantastisch'
Tijdens de korte vakantie is de knop bij Badloe weer omgezet naar het surfen. Dinsdag trainde hij voor het eerst op zijn nieuwe foil-bord. "Dit is fantastisch, het voelt vandaag ook echt als een verse start", vertelt hij enthousiast. De RS:X-klasse, waarin hij 3 keer wereldkampioen werd en in Tokio goud pakte, is namelijk verleden tijd. Bij de Spelen in Parijs worden alleen medailles verdeeld in de IQFoil-klasse, waarbij de surfplank door een foil boven het water zweeft. 

Badloe moest voor de nieuwe plank 15 kilo zwaarder worden, maar de verandering kwam als geroepen. "Als je op je eigen top zit, zie je weinig progressie", legt de geboren Almeerder uit. "Als het geen andere klasse was geworden, had ik wel eerder het gevoel gehad van 'ik weet niet of ik nog een keer wil'. Ik heb nu gewoon zin om weer grote stappen te zetten, maar ik sta al wel 1 à 2-0 achter."

Lees het hele interview met Kiran Badloe bij het AD