Olympische Spelen vraagteken voor BMX’er Van Gendt na zware blessure

22 januari 2020

Navada.Net

Regerend wereldkampioen BMX Twan van Gendt heeft een zware handblessure opgelopen. Hij staat naar verwachting 8 tot 12 weken aan de kant. Plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokio is daardoor een grote vraag geworden.


Tijdens een krachttraining schoot een handbotje uit de kom. Daardoor is een aantal banden in zijn hand beschadigd. Van Gendt (27) mist daardoor de start van het BMX-seizoen. "Een enorme tegenslag", zegt de Brabander, die in juli voor de 1e keer wereldkampioen werd.

,,Ik ben momenteel in bloedvorm en was klaar voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Dat dit dan tijdens de laatste krachttraining in de voorbereiding gebeurt, is waardeloos." Van Gendt verblijft momenteel in Australië, waar hij geopereerd is aan zijn hand.

Onmogelijke mogelijk maken
Van Gendt noemt het een race tegen de klok om op tijd fit te worden en zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. ,,Maar als ik ergens door gemotiveerd word, is het om het onmogelijke mogelijk maken."

Nederland hoopt komende zomer in Tokio met 3 mannen aan de start te verschijnen. Op dit moment staat het team er goed voor in de landenranglijst, maar het moet het komende maanden dus stellen zonder de resultaten van Van Gendt, die zelf als 2e Nederlander gerankt staat, achter Niek Kimmann.

'Nare gevolgen'
,,Het was best een zwaar gewicht, maar ik moet het van mijn kracht hebben. 100 keer gaat het goed, maar die ene keer dat het fout gaat heeft wel nare gevolgen", aldus Van Gendt, die er juist zo goed voor stond richting Tokio. ,,Ik sta 2e op de interne ranking, maar mis wel de eerste 4 ronden. Als het herstel voorspoedig verloopt, kan ik er misschien bij de wereldbekerwedstrijd in april in Manchester weer bij zijn. En anders wordt het eind april op Papendal."

Snelle operatie
Van Gendt onderging de operatie in het Australische Gold Coast. ,,We zijn erin geslaagd een van de beste handspecialisten van het land op te trommelen. Hij kon mij gelukkig snel helpen. Het wordt een race tegen de klok om weer op tijd fit te worden en mij te plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar als ik ergens door gemotiveerd wordt, dan is het onmogelijke mogelijk maken. Alle focus ligt nu op het proces om te herstellen en weer wedstrijdfit te worden."

Van Gendt verliet in 2018 de nationale BMX-selectie en koos voor Team Oegema TVE.