Organisatie Olympische Spelen Japan stuurt kunstmatige vallende sterren ruimte in (video)

23 mei 2016

ANP

De opening van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo (Japan) lijkt nog ver weg, maar de ceremonie belooft een groot spektakel te worden; een Japans bedrijf heeft plannen om een heuse meteorenregen te simuleren tijdens de opening van de Spelen.

Het klinkt even ongeloofwaardig als spectaculair; een hemel vol 'vallende sterren' in de gewenste kleuren, op de gewenste plaats en tijd. Toch lijkt het mogelijk; het Japanse start-up bedrijf ALE heeft kunstmatige meteoren ontwikkeld die in meerdere kleuren afgeschoten kunnen worden. Goedkoop is het niet; per meteoor moet een slordige 7.200 euro worden neergeteld, waardoor een volledige show een bedrag met minimaal zes nullen op zal leveren.

De meteoren worden door een kleine satelliet de ruimte ingebracht, waarna ze worden 'afgeschoten' richting de aarde. Wanneer de meteoren door de dampkring van de aarde gaan, verbranden ze en geven de chemicaliën in de meteoren de gewenste kleur af. Naar alle waarschijnlijkheid komen de meteoren in de kleuren rood, geel, paars, oranje en lichtblauw.
Zichtbaarheid
Mocht dit ambitieuze plan daadwerkelijk lukken, zouden de toeschouwers in het stadion in Tokyo als eerste personen ter wereld kunnen genieten van een kunstmatige meteorenregen. Toch is deze primeur niet alleen weggelegd voor dit selecte groepje gelukkigen: de spectaculaire luchteffecten zijn in een omtrek van 200 kilometer te zien.

Ondanks dit technologische hoogstandje is het nog niet zeker dat de meteorenregen ook zichtbaar is. Wanneer het te bewolkt is, valt het hele plan in het water.