Oude IOC-dinosaurus speculeert over uitstellen Spelen

27 februari 2020

REUTERS

Pas als de wereldgezondheid écht in gevaar is door het coronavirus, moeten de Olympische Spelen in Tokio worden uitgesteld. De Spelen zouden dan met een jaar uitgesteld kunnen worden, aldus Dick Pound, 1 van de oudste leden van het Internationaal Olympisch Comité.


Pound denkt dat een snel besluit nog niet nodig is. "3 tot 2 maanden voor de opening moet wel duidelijk zijn of de situatie voldoende onder controle is. Maar laat helder zijn dat wij er alles aan doen om de Spelen door te laten gaan en we de sporters in Tokio willen zien vanaf 24 juli."

Verontrustend
De Canadese bestuurder, voormalig vicevoorzitter van het IOC, weet wel dat het ernstig is. "Het virus verspreidt zich gemakkelijk en dat is verontrustend, maar we zitten wel op het hoogtepunt van het griepseizoen. Meestal neemt het af in de warmere maanden, dus in april of mei kan het al voorbij zijn."

Jaartje later?
De Spelen uitstellen naar een latere periode in het jaar is niet handig, weet Pound ook. "Dat bijt te veel met de overvolle sportkalender. Ik zou pleiten voor uitstel met een jaar."