Pieter van den Hoogenband blijft kalm na positieve coronagevallen: ‘Er is niks van paniek of zorgen’

22 juli 2021

ANP

Hoewel de Nederlandse sportploeg in Japan al voor de start van de Olympische Spelen te maken heeft met 3 coronabesmettingen, maakt chef de mission Pieter van den Hoogenband zich geen zorgen. "We hebben het echt onder controle", zei hij een dag voor de opening van de Spelen in Tokio.


"Ik bespeur ook niet iets van paniek of enorme stress binnen de ploeg."

3 positieve tests
Woensdag bleek dat skateboardster Candy Jacobs positief is bevonden op het coronavirus. Een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg, dat anoniem wil blijven.

"Dit is een scenario waar we eigenlijk al rekening mee hadden gehouden", aldus Van den Hoogenband. "We hebben dit natuurlijk liever niet. Maar ook hier zijn we op voorbereid." De maatregelen in het olympisch dorp aanscherpen is volgens de chef de mission niet nodig. "Iedereen weet dondersgoed hoe het playbook eruitziet en wat de maatregelen zijn. Natuurlijk proberen we die perfect na te leven. Maar dat deden we hiervoor ook al."

De oud-topzwemmer, die zelf 3 olympische titels pakte, bekende dat TeamNL '2zware dagen' achter de rug heeft met drie besmettingen. "In de 1e plaats is het voor de betrokkenen verschrikkelijk. Candy ziet de kans voorbij gaan om hier als debutant in actie te komen. Reshmie heeft 2 jaar geknokt om hier te komen. En dan is het al klaar voordat het begint. De regels worden strak gehanteerd en ze zijn er om ons te beschermen. Daar hebben zij echter niets aan. Voor hen is het al voorbij voordat het begon. Dat is keihard."

Alle Nederlandse sporters zijn voor vertrek 3 keer getest op het coronavirus. In Japan moeten ze iedere dag een buisje met speeksel inleveren voor controle. Van den Hoogenband wilde niet speculeren over de vraag hoe de besmettingen dan toch ontstaan zijn.