Poll! Wat was het olympische hoogtepunt in Tokio?

8 augustus 2021

Getty

36 medailles, dat is de oogst die TeamNL heeft behaald bij de Olympische Spelen in Tokio. 10 keer goud, 12 keer zilver en 14 keer brons. En natuurlijk een flinke portie herinneringen en memorabele verhalen. We zetten 13 momenten op een rij en laten jou kiezen: wat was het olympisch hoogtepunt in Tokio?


Annemiek van Vleuten (goud: wielrennen, tijdrit)
Na de mislukte wegrace, waarin de Nederlandse ploeg eventjes niet meer wist dat er nog een of andere Oostenrijkse voor het peloton uit fietste, richtte Annemiek van Vleuten zich op voor de rit tegen de klok. Ze verpulverde de concurrentie en komt thuis met goud en zilver in de koffer.

Niek Kimmann (goud BMX)
Kimmann kwam tijdens een training in botsing met een Japanse official. Schade: scheurtje in de knieschijf. Enkele dagen later moest-ie aan de bak in het BMX-toernooi. Hij verbeet de pijn en de shock en liet iedereen achter zich: goud!

Kiran Badloe (goud windsurfen)
Met de blauwe Air Bender-pijl als richtingaanwijzer vond Almeerder Kiran Badloe makkelijk de weg naar boud bij het windsurfen. Hij is de laatste olympische kampioen op dit onderdeel, want de RS:X plank maakt plaats voor de foilplank. Het goud was schitterend, de weg ernaartoe, met de broederstrijd met Dorian van Rijsselberghe mocht er ook zijn.

Sifan Hassan (goud 10.000 meter)
Dé vrouw van deze Spelen is natuurlijk Sifan Hasan en voor het gemak representeert de gouden plak op de 10 km, die we hebben gekozen, haar hele trilogie (goud, goud, brons). Wat valt er nog te zeggen over dit loopwonder? Fenomeen. Groots. Grenzeloos. Een atleet om te koesteren. En jong genoeg (28) om ook in Parijs te schitteren, wellicht op de marathon.

Teamsprinters (goud baanwielrennen)
Matthijs Büchli, Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland verloren op weg naar goud in de teamsprint geen enkele heat. Dit is meer dan een geoliede machine. Het is een Terminator op 2 wielen.

Shanne Braspennincx (goud keirin)
De gouden medaille van 'Brassie' op het onderdeel keirin was de plak waarmee TeamNL het medaillerecord van Sydney 2000 overtrof. Braspennincx gold niet per se als een van de grootste kanshebbers, maar ze was in de kwartfinale, halve finale en eindstrijd superieur. Wat had die ontbeten die dagen!

Hockeyvrouwen (goud)
Over dominantie gesproken: de hockeyvrouwen wonnen vanaf de 1e groepswedstrijd tot de finale alle duels comfortabel. Alle grote prijzen die er in het internationale hockey te halen zijn behoren nu tot de Nederlandse hockeyvrouwen. Bazinnen boven bazinnen.

Tom Dumoulin (zilver tijdrit)
Eerder dit jaar was hij even geen profwielrenner meer, maar in Tokio keerde hij met 1 grote klap terug in het peloton. Tom Dumoulin had veel minder wedstrijdkilometers in zijn benen dan de rest van het veld, maar stampte naar plek 2.

Arno Kamminga (zilver 100 meter schoolslag)
We moeten kiezen voor het zilver van Arno Kamminga op de 100 m of 200 m, maar bij het stemmen mag je ze in je hoofd natuurlijk samenvoegen. Alleen legende Adam Peaty tikte eerder aan. Wat een beest die Kamminga!

Anouk Vetter (zilver zevenkamp)
In 2019 had Anouk Vetter helemaal genoeg van atletiek en de 7-kamp. Ze stopte er midden in een wedstrijd mee en ging nadenken over haar toekomst. Die bleek toch op de atletiekbaan te liggen en dat was een juiste keus, want ze knokte zich in Tokio naar plek 2.

Estafettemannen (zilver 4x400 meter)
Op de laatste zaterdag van de Zomerspelen brachten Liemavin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela een glimlach op het gezicht van miljoenen Nederlanders. Wat een geweldige gasten, wat een geweldige estafette. Alleen de VS-renners bereikten eerder de finish, daarachter wurmde Nederland zich in de slotmeter langs Botswana.

Femke Bol (brons 400 meter horden)
Oké, de andere nominaties hebben goud of zilver om de nek, maar de 400 meter horden is zo sterk bezet, dat we haar met brons ook een plek gunnen in de eregalerij. "Fel en agressief zijn en kalm blijven", dat was Bols opdracht aan zichzelf, en dat lukte.

Abdi Nageeye (zilver, marathon)
De Olympische Spelen in Tokio werden voor TeamNL met een gigantische verrassing afgesloten: op de slotzondag liep Abdiu Nageeye naar zilver! Wie had dat durven denken? Ja, Nageeye zelf natuurlijk, die ook nog zijn maatje Bashir Abdi naar het brons coachte. We kunnen gerust stellen dat dit de beste Nederlandse olympische atletiekequipe OOIT was!

De poll

Wat was het olympische hoogtepunt in Tokio?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...