Russisch zwemsucces op Spelen zorgt voor doping-ophef: ‘Wij zullen je niet troosten’

30 juli 2021

Verbale fittie op de Olympische Spelen! De Russische zwemmer Evgeny Rylov moest zich na zijn 2e olympische titel in Tokio op de rugslag verdedigen tegen dopingbeschuldigingen. Ryan Murphy en Luke Greenbank, die zilver en brons pakten, beschuldigen Rylov van valsspelen.


Zij vinden dat hij helemaal niet in Tokio had mogen zwemmen. Dit had volgens hen alles te maken met het grote dopingschandaal in Rusland. "Ik zwom een race die waarschijnlijk niet clean was", zei Murhpy. Hij werd op zowel de 100 als 200 meter rugslag onttroond door de Rus.

'Héél snelle jongen'
"Ik zwom tegen een heel goede jongen uit Rusland, of van het Russisch olympisch comité. Hoe men het ook wil noemen", zeurde de Amerikaan gelijk na de finale. "Mensen die meer weten dan ik hebben deze beslissingen genomen. Ik heb dan ook geen tijd om te lobbyen en hen te overtuigen dat ze verkeerde keuzes maken."

Murphy kreeg bijval van de Brit Greenbank. "Het is frustrerend dat een door de staat gesponsord dopingprogramma bestaat en dat er niet meer wordt gedaan dat te stoppen." Rusland is geschorst voor alle internationale evenementen vanwege een grootschalig dopingschandaal, dat door de regering werd aangestuurd.

Neutraal
Atleten die zich wél aan de regels hielden, mogen meedoen onder de neutrale vlag. Ook sporten zij onder de naam ROC (Russisch olympisch comité). De ploeg bestaat uit 330 atleten, waaronder Rylov. Hij was dan ook niet blij met de uitspraken van Murhpy en Greenbank.

"Het verrast me om dit te horen. Het is een vreemde suggestie als je mijn resultaten bekijkt", zei de 24-jarige Rus. "Oprecht: ik ben altijd schoon. Ik wijd mijn leven aan deze sport, word getest en vul altijd alle formulieren in." Later riep Murphy dat hij Rylov niet zozeer beschuldigde, maar Rusland in het algemeen.

'Ssstil jullie'
Ook Rusland, of het ROC, zelf reageerde op de verbale uitingen. "Ja we zijn op de Spelen, of men dat leuk vindt of niet. Je moet wel kunnen verliezen. Het oude liedje over Russische doping werd weer afgespeeld. Engelstalige propaganda uit monden van atleten die gefrustreerd zijn door nederlagen. Wij zullen je niet troosten."