Sancties tegen Rusland en Belarus van Internationaal Olympisch Comité blijven van kracht

30 december 2022

Getty Images
thomas-bach-internationaal-olympisch-comite-rusland-belarus-oekraine

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten dat de sancties tegen Rusland en Belarus stevig van kracht blijven. Thomas Bach, de voorzitter, heeft dat aangegeven in de nieuwjaarsboodschap. Voorlopig zullen er geen sportevenementen vanuit het IOC gehouden worden in Rusland en Belarus, vanwege de inval in Oekraïne. Deelnemers uit deze landen moeten uitkomen zonder nationale symbolen.


In februari besloot het IOC de sancties voor de sporters uit Rusland en Belarus in te stellen. Samen met de sanctie dat er dus geen evenementen in die landen gehouden worden. Bij sommige sporten mogen de sporters wel meedoen, maar dan onder neutrale vlag. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tennis. Wellicht worden de mogelijkheden in Azië straks verruimd, een onderzoek daarnaar heeft het Aziatische olympisch comité aangevraagd bij het IOC.

De reden om de sancties in stand te houden is onder meer steun naar Oekraïne. "Ook in het nieuwe jaar kunnen zij rekenen op onze steun en solidariteit", zei Bach in de boodschap. "We willen een sterk team van Oekraïne zien op de Olympische Spelen in 2024 en de Winterspelen in Milaan en Cortina in 2026."