Saudi-Arabië host Aziatische Winterspelen in nog te bouwen skiresort van 500 miljard

4 oktober 2022

Saoedi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het bloedhete land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo'n 500 miljard euro (!) een heuse futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast. Onderdeel van het plan is de bouw van een wintersportresort waar het hele jaar door geskied kan worden.


De nieuwe stad, Neom genaamd, wordt gebouwd aan de Rode Zee en bestaat uit een gebouw met een lengte van liefst 170 kilometer en een hoogte van 500 meter, waarin 9 miljoen mensen kunnen wonen en werken in een klimaatneutrale omgeving. Dat gaat gepaard met tal van technologische snufjes zoals vliegende taxi's en een kunstmatige maan die 's nachts voor licht moet zorgen.

Mega-wintersportresort in Saoedi Arabië
Ten noorden daarvan komt het wintersportgebied Trojena. "De woestijnen en bergen van Saudi-Arabië zullen spoedig een plek zijn waar wintersporten worden beoefend", meldde de olympische raad van Azië dinsdag. Neom wordt de 1e West-Aziatische stad die het sportevenement zal huisvesten.

"Het is een gebied waar de temperaturen in de winter onder nul komen en het sowieso altijd een graad of 10 kouder is dan in andere delen van de regio", meldde de website van het project. Trojena, met skipistes, een meer en tal van luxe hotels, moet in 2026 klaar zijn.

Olympische Spelen 2034
Onderdeel van de Aziatische Winterspelen zijn competities in skiën, snowboarden, ijshockey en kunstschaatsen. De Saudische hoofdstad Riyad is in 2034 gastheer voor de Aziatische Spelen, de grotere zomerse variant.

Lees ook: Oekraïne wil WK voetbal 2030 organiseren met Spanje en Portugal