🥈 | Snowboarder Chris Vos grijpt weer het zilver bij de Paralympische Spelen

11 maart 2022

Getty Images
Chris Vos

Snowboarder Chris Vos heeft net als 4 jaar geleden een zilveren medaille behaald op de Paralympische Spelen. De 24-jarige Vos pakte in 2018 in Pyeongchang zilver op de snowboardcross en nu deed hij dat in China op de banked slalom. De Noord-Hollander, die aan een zwaar ongeval op 5-jarige leeftijd een verlamming van zijn rechterbeen overhield, moest op het Genting Snow Park in Zhangjiakou alleen de Chinees Wu Zhongwei voor zich dulden.


Vos zette in de 1e run de 2e tijd neer achter Wu, waarna alle snowboarders nog een keer het parcours mochten afleggen om te proberen hun tijd te verbeteren. Vos zat lang onder de tijd van de Chinees, maar bleef uiteindelijk op de finish toch 0,14 seconde boven Wu. De Chinees, al zeker van het goud, scherpte vervolgens in zijn 2e poging zijn tijd nog met ruim een seconde aan.

'Mooie kers op de taart'
"Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat", zei Vos, die vorige week samen met Lisa Bunschoten de Nederlandse vlag droeg bij de openingsceremonie in Beijing. "Ik ging voor goud en ik kom met zilver terug. Uiteindelijk was de Chinees de grote verrassing, ik ken hem eigenlijk niet eens. Zilver op de slalom had ik nog niet op de Spelen, dus dit is een mooie kers op de taart van de afgelopen 4 jaar, na wat we allemaal hebben gewonnen en overwonnen."

3e medaille TeamNL
De Haarlemmer werd eerder deze week 4e op de snowboardcross. Vos bezorgde TeamNL vrijdag de 3e medaille van deze Paralympische Spelen. De zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen pakten maandag respectievelijk zilver en brons op de supercombinatie.

Geen medailles bij de vrouwen
Bij de vrouwen kwam Bunschoten niet verder dan de 7e plaats op de banked slalom, Renske van Beek werd 11e. Zitskiester Barbara van Bergen eindigde als 5e op de reuzenslalom.