Spelen in 2021 zonder TeamNL Tokyo Center: ‘Te groot risico’

22 juni 2020

Holland Heineken House

Wanneer de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio volgend jaar alsnog doorgaan zal er geen sprake zijn van een TeamNL Tokyo Center. Die ontmoetingsplaats voor sporters en fans - in feite de opvolger van het Holland Heineken House - werd in maart voor dit jaar al geschrapt toen het doorgaan van de Spelen deze zomer steeds onzekerder werd.


"De gemaakte aanloopkosten bedragen zo’n 700.000 euro", lichtte Annette Mosman, penningmeester van NOC*NSF, maandag toe tijdens de algemene ledenvergadering van de sportkoepel. "Omdat we het risico te groot vinden heeft het bestuur besloten dat er volgend jaar ook niet zo’n center komt", vertelde Mosman, die over 2019 nog goede cijfers presenteerde.

Onzekerheden
"Het was een financieel gezond jaar, maar voor 2020 en 2021 geldt dat we veel onzekerheden kennen." De sportkoepel sloot 2019 af met een klein verlies, 139.000 euro, maar dat was een tekort dat 2,5 miljoen euro lager uitviel dan voorzien. De vergadering keurde de jaarrekening goed zoals verwacht, in de wetenschap dat de coronacrisis de toekomst onzeker maakt voor de gehele sportwereld.

De meevallers kwamen uit de toegenomen subsidie van de overheid (10 miljoen euro extra) en de afdracht van de Nederlandse Loterij die 2 miljoen euro hoger uitviel dan begroot. Het zijn opbrengsten die over meerdere jaren worden gespreid.