Sporters hadden graag gezien dat de Spelen in Tokio naar het voorjaar zouden worden verplaatst

30 maart 2020

AFP

Nu de data voor de uitgestelde Olympische Spelen bekend zijn, hebben de Nederlandse sporters weer iets om naartoe te werken. "Er staat nu weer een nieuwe stip aan de horizon", zegt vicevoorzitter Mieke Cabout van de atletencommissie. "Sporters kunnen nu gaan bouwen aan een nieuwe voorbereiding en concrete plannen maken."


6 dagen nadat de beslissing werd genomen om de Spelen uit te stellen naar 2021, zijn ook de nieuwe data bekend. "Fijn dat die beslissingen snel zijn genomen", aldus Cabout. "Dat geeft rust. Atleten kunnen zich nu weer gaan voorbereiden."

Liever in het voorjaar
Wat de Nederlandse atletencommissie betreft, hadden de Spelen ook best in het koelere voorjaar gehouden mogen worden. "De zomer is in Japan nou niet 1 van de makkelijkste momenten in het jaar om daar sportieve hoogtepunten te leveren. Daar is dan ook wel wat reuring over geweest onder sporters. Maar verplaatsing naar het voorjaar brengt ook weer veel aanpassingen met zich mee. En de situatie in de wereld is nu ook zo onzeker."

Kwalificatie
Cabout heeft dinsdag, samen met vertegenwoordigers van andere atletencommissies uit de hele wereld, een videocall met het IOC. Ze krijgen dan uitleg over onder meer de kwalificatietrajecten.