Kan TeamNL de medaille-oogst van Sotsji 2014 overtreffen?

13 februari 2018

EPA

Nederland koerst volgens de statistieken af op 22 medailles tijdens de Winterspelen van Pyeongchang. In Sotsji werden in totaal 24 medailles behaald. Op welke onderdelen gaat het dit jaar beter dan Sotsji en waar laten we steken vallen?


In Sotsji was er bij het schaatsen voor mannen 3 keer een oranje podium. De 500, de 5000 en de 10000 meter werden volledig door Nederland gedomineerd. Dit jaar haalde Nederland op de 5000 meter maar 1 medaille - de gouden van Sven Kramer -, maar wonnen de mannen al 2 medailles op de 1500 meter. Op de 1500 meter werd in Sotsji maar 1 medaille behaald. Koen Verweij schaatste toen naar het zilver. Gekeken naar de 5000 en de 1500 meter loopt TeamNL dus 1 medaille achter op de oogst van 4 jaar geleden.

Vrouwelijke schaatsters beter dan Sotsji


De vrouwen zijn goed op dreef deze Olympische spelen. Op de 1500 en op de 3000 meter werden 5 van de 6 medailles gepakt. In Sotsji gingen op die afstanden 'maar' 4 medailles naar het oranjekamp. Het verschil wordt dit jaar op de 3000 meter gemaakt. Daar stond nu een oranje podium met Achtereekte, Wüst en De Jong, terwijl vorig jaar alleen Wüst op die afstand een medaille verdiende. Toen kreeg ze de gouden plak om haar nek gehangen.

Shorttrackers 'on fire' vergeleken met 2014

Op de 1500 meter pakte Knegt de zilveren medaille. Daarmee doet hij het nu al beter dan 4 jaar geleden, toen hij ook thuiskwam met 1 medaille: een bronzen. En dan moeten de 1000 meter, met ook Itzhak de Laat en de 500 meter, met Dylan Hoogwerf erbij, nog komen. Genoeg kansen op meer shorttrackmedailles dan 4 jaar geleden dus. En dan komen natuurlijk ook de vrouwen nog genoeg in actie. In 2014 haalden de vrouwen in het shorttracktoernooi geen enkele medaille. Dat gaat nu niet weer gebeuren door de zilveren medaille van Yara van Kerkhof op de 500 meter. Maar met de 1000 meter, de 1500 meter en de aflossing in het vooruitzicht, liggen er nog genoeg kansen om nog een paar plakken mee naar huis te mogen nemen.

Chef de mission blijft een beetje laf voorspellen

Sportstatistiekbureau Gracenote gaat nu uit van 8 gouden, 9 zilveren en 5 bronzen plakken op de uiteindelijke medaillespiegel. Daarmee zou Nederland op een 6e plaats eindigen. Mocht Nederland inderdaad 22 medailles  behalen, dan wordt het totaal van Sotsji bijna geëvenaard. Destijds behaalde TeamNL 24 medailles.

Een evenaring van die score noemde chef de mission Jeroen Bijl vorige week nog niet reëel. Hij sprak een doelstelling uit van 15 medailles, met een ondergrens van 13.  Dat leek toen al wat voorzichtig. Zo rekenden de bookmakers vooraf op 20 medailles.

In de nieuwe voorspelling van Gracenote behaalt Duitsland de meeste medailles, en niet Noorwegen, zoals vooraf werd ingeschat. De Noren vallen tegen, tot nu toe, en 'verliezen' 5 medailles in de uiteindelijke medaillespiegel.

Gracenote Olympic on Twitter


With 26 events at #Pyeongyang2018 completed, we can present our updated Virtual Medal Table which includes the results so far and our projections for the remainder. Germany ( up 1 medal) to win most medals now instead of Norway ( down 5 medals). #Olympics