Topsporters in actie tegen fout goud in medailles

13 mei 2015

Solidaridad
Topsporters in actie tegen fout goud in medailles

Olympisch goudwinnares Nicolien Sauerbreij en acht andere topsporters zeggen ‘nee’ tegen fout goud in olympische medailles. Vanaf maandag 18 mei gaat de actie ‘Ban fout goud uit Olympische medailles’ van start. Dit is een initiatief van Solidaridad. Sporters en sportliefhebbers ondertekenen de petitie en daarmee wordt het Olympisch Comité opgeroepen om te gaan voor Goed Goud. Doel is om bij de Olympische Spelen van 2016, die worden gehouden in Rio de Janeiro, eerlijke gouden medailles te hebben.

De goudsector is één van de meest risicovolle sectoren voor gedwongen arbeid. Mijnwerkers die het goud, voor onder andere olympische medailles, uit de grond halen worden uitgebuit. Ze werken in onveilige mijnschachten en met giftige stoffen zonder bescherming. Afgelopen maand kwamen nog drie goudmijnwerkers om in Ghana en negentien in Tanzania. Ook het milieu wordt onomkeerbaar aangetast.

De petitie
Met de petitie roepen topsporters én sportliefhebbers het Olympisch Comité op om fout goud te bannen uit olympische medailles en te gaan voor Goed Goud. Goud met een officieel keurmerk, dat is gewonnen onder milieu- en mensvriendelijke omstandigheden. Hoe meer handtekeningen sporters (en sportliefhebbers) zetten, hoe dichter het doel wordt bereikt: eerlijke gouden medailles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Ondanks dat de petitie pas maandag 18 mei officieel van start gaat, is hij nu al door negen goudwinnende topsporters en bijna honderd sportliefhebbers ondertekend. Zo ook door olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbrij. “Ik vind het echt schandalig dat sportmedailles nog steeds niet gemaakt worden van Goed Goud. Er zitten misschien maar een paar druppels goud in een olympische medaille, maar elke gram uit een niet gecertificeerde mijn is er één te veel.”

Zelf de petitie ondertekenen? Klik hier.