‘Typisch Hollands dit’: Oranje Leeuwinnen wél gevaccineerd, bondscoach Sarina Wiegman niet

28 april 2021

Pro Shots / Remko Kool

NOC*NSF zou graag zien dat afgezien van de sporters ook de betrokken trainers en overige stafleden voorafgaand aan de Olympische Spelen van Tokio worden gevaccineerd. "Sporters wel en de coaches niet, dat is wel een beetje typisch Hollands”, zei Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van de sportkoepel.


Wel heeft NOC*NSF goede hoop dat dit gaat gebeuren. Van Zanen: "Nu zitten we bijvoorbeeld in de situatie dat de voetbalsters zijn gevaccineerd maar coach Sarina Wiegman niet. Als zij besmet zou raken, heeft dat consequenties voor het hele team. Daarom zou het heel fijn zijn als er bepaalde afspraken over gemaakt kunnen worden.”

Dankbaar en nederig
De sporters zijn dankbaar dat ze het vaccin krijgen, benadrukte Van Zanen. "Ze maken zich eigenlijk een beetje zorgen dat ze anderen tekort doen. Die bescheidenheid vind ik wel mooi. Het geeft nu al een enorme rust in de voorbereiding, maar ze voelen zich er toch een beetje ongemakkelijk bij. Gelukkig gaat dit niet ten koste van wie dan ook.”

Controles
In Japan worden de voorschriften er met betrekking tot corona niet vriendelijker op. Atleten zullen dagelijks worden getest op het virus ongeacht of ze zijn gevaccineerd of niet. Van Zanen: "Het zou me niet verbazen dat er straks ook geen Japans publiek bij de wedstrijden mag zijn. Men is streng. De pandemie is daar nog niet onder controle.”

Paar sporters weigeren vaccin
Een zeer klein groepje Nederlandse atleten weigert de vaccinatie. Ze hebben principiële bezwaren. Het heeft voor de betreffende sporters geen consequenties voor hun deelname aan de Olympische Spelen.