Uniek: meer vrouwen dan mannen voor TeamNL naar Olymische Spelen

20 juli 2016

ProShots
Voor het eerst meer vrouwen dan mannen naar Spelen

Op de Olympische Spelen in Rio is TeamNL voor het eerst in de geschiedenis vertegenwoordigd met meer vrouwen dan mannen. Dit komt met name door de drie Nederlandse vrouwenteams die naar Rio gaan: de hockey-, handbal- en volleybalploeg. Bij de mannen staat daar alleen deelname van de hockeyploeg tegenover.

Zwemster Marrit Steenbergen is de jongste atleet in TeamNL voor de Olympische Spelen van Rio 2016, die van 5 tot 21 augustus worden gehouden. De Friezin is met zestien jaar de jongste deelnemer van Oranje in Brazilië. De Groningse ruiter Jur Vrieling is het oudste lid van de Nederlandse ploeg. Hij viert op 31 juli zijn 47e verjaardag.

241 sporters
Nederland is met 241 sporters actief in Brazilië. Beachvolleyballer Reinder Nummerdor gaat op voor zijn vijfde Olympische Spelen en heeft daarmee de meeste ervaring. Met zijn vijf deelnames komt Nummerdor in een rijtje met elf anderen, onder wie zijn voormalige beachvolleybalpartner Richard Schuil.

Amazone Anky van Grunsven, die niet naar Rio gaat, is recordhoudster met zeven olympische deelnames. Schermer Arie de Jong en schutter Eric Swinkels kwamen beiden zes keer in actie tijdens de Zomerspelen.