Visbond wil olympische status voor sportvissen (video)

17 oktober 2016

ANP

Ooit gedroomd van deelname aan de Olympische Spelen? Ga vissen! De internationale sportvisbond CIPS heeft namelijk een hengel uitgegooid bij het IOC om het sportvissen op het programma van de Olympische Spelen van 2020 te plaatsen. Zie je het al voor je? Hengeltje uitgooien, beetje turen naar je dobberen en dan olympisch goud pakken. Het zou in de toekomst zomaar kunnen.


Olympische gedachten
Voorzitter Ferenc Scalay van de CIPS ziet het in ieder geval helemaal voor zich. ''Sportvissen heeft een 'oud en eerlijk' karakter en zou enorm bijdragen aan de olympische gedachten. Sportvissen is wereldwijd een enorm populaire sport'', zegt Szalay. De bond heeft zich daarom officieel gemeld bij het IOC om een olympische status te krijgen.

De bond lijkt handig gebruik te willen maken van het huidige beleid van het IOC, dat steeds meer kiest voor een grotere diversiteit aan sporten op de Spelen. Zo maken skateboarden en sportklimmen in 2020 hun debuut in Tokio.

Dierenslachting
In 1900 in Parijs was vissen al eens een demonstratiesport op de Olympische Spelen. Wie die wedstrijd won is overigens onbekend. Tijdens die zelfde Spelen werd er bij het kleiduifschieten nog geschoten op honderden levende duiven. Voor een dergelijke slachting hoeft men in Tokio niet bang te zijn. Vissen die de eer hebben om zich een 'Olympische vis' t noemen, worden ongeschonden weer in het water teruggezet.

Of sportvissen echt een grote kans maakt valt te bezien. Critici hebben zich al tuitgelaten dat sportvissen saai zou zijn om naar te kijken en de geluksfactor zou een te grote rol spelen.

Misschien pakt karpervisser Johan in 2020 dan wel goud voor Nederland: