Voormalig skeleton-ster: ‘Kimberley Bos maakt kans op een medaille’

13 februari 2018

Pim Ras Fotografie

De Nederlandse skeletonster Kimberley Bos mag vrijdag bij haar olympische debuut dromen van een medaille. Een mooie, realistische droom weliswaar. Dat zegt Shelley Rudman, voormalig wereldkampioene en olympisch zilveren medaillewinnaar op het onderdeel.


Rudman is de echtgenote van de coach van Bos, de Engelsman Kristan Bromley. Volgens de Britse, die in Turijn in 2006 zilver won, is Bos een outsider. De top 10 van de World Cup-stand maakt volgens de medaillepakker van 2006 sowieso kans op een plak. In deze ranglijst staat Bos op plek 14.

Hoop
Ondanks dat mag ze hopen. "Als ze deze week gevoel krijgt bij de baan, is ze zeker een bedreiging voor de toppers. Ze was hier al 3e tijdens het testevent en glijdt het gehele seizoen al heel goed," zegt Rudman, die tijdens de Spelen werkt als analiste voor Eurosport.

Progressie
De strijd om de olympische medailles voor de skeletonsters is op vrijdag en zaterdag. Deze week zijn de trainingen. Daarin doet de 24-jarige Nederlandse het steeds beter. Tijdens de 3e officiële training klokte ze 52,74 seconden. Kort daarna kwam ze in de 4e oefensessie tot 52,76. Bos was daarmee sneller dan maandag, toen ze tijdens de 1e 2 trainingen 54,84 en 53,57 seconden klokte.

Met haar tijden kwam de skeletonster uit Ede dinsdag uit op respectievelijk de 11e en 8ste plaats. Woensdag staan de laatste 2 officiële trainingen op het programma in het Olympic Sliding Centre.